"La aproximativ 10 km N - NV de municipiul Vaslui si circa 1,5 km SE de gara CFR Balteni se afla padurea Balteni. Ea este localizata in lunca raului Barlad, care are aici o altitudine de 105 metri si este strajuita de dealurile invecinate a caror altitudine trece de 300 metri.
Custodele ariei protejate este Direcţia Silvica Vaslui - Ocol Silvic Brodoc.
Coordonatele geografice ale rezervatiei sunt: 46* 41’ 8” lat. N si 27*39’ 8” long. E. – poziţia 2779 conform Legii 5/2000.
Terenul pe care se afla padurea prezinta numeroase microdepresiuni si este temporar inundat. Padurea Balteni numita si “Dumbrava Balteni” avea o suprafata de circa 300 ha in anul 1892, dar prin defrisare si substituire cu alte specii arboricole, astazi are 18,8 ha.
Climatul de tip stepic , completat de factorul edafic si orografic cat si de inundatiile temporare se favorizeaza formarea unor soluri aluviocoluviale, intrerupte doar pe mici spatii de lacovisti si soluri salinizate.
In padurea Balteni a fost identificata salba moale pitica sau voiniceriu pitic (Euonymus nanus), un element relictar aflat doar in cateva statiuni in tara noastra. Dintre speciile rare merita sa citam: laleaua pestrita (Fritillaria meleagris), ghiocei bogati (Leucojum aestivum), laleaua galbena (Tulipa bieberstiana), stanjenel (Iris graminea) etc.
Un important rol stiintific il prezinta si vegetatia acestei rezervatii, reprezentata printr-un amestec al stejaretelor de lunca cu frasin - ulmete. Etajul arborilor este alcatuit din stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus angustifolia, F. excelsior), tei argintiu (Tillia tomentosa), carpen (Carpinus betulus), artar (Acer campestre, plop tremurator (Populus tremula).
Stratul arbustiv, bine reprezentat este alcatuit din artar tataresc (Acer tataricum), dirmoz (Viburnum lantana), corn (Cornus mas), alun (Corylus avelana) si paducel (Crataegus monogyna). In locurile depresionare apar grupari ierboase higrofile sau higro-hidatofile edificate de specii de rogoz, stuf, papura si stanjenel de balta (Iris pseudacorus).
Rezervaţia Bălteni pe lângă excepţionala sa importanţă stiinţifică, constituie un important element de peisaj care atrage numeroşi iubitori ai naturii în tot timpul anului.?"
Nu vreau sa ma gandesc ce mizerie a ramas acolo!
5 comentarii:
Da, acolo oricum, autoritatile locale au amenajat spatiile pentru picnic. Deci nu va fi rezervatie forestiera veci!
DIN TOT DEAUNA ACELA A FOST PUNCTUL DE AGREMET BRODOC DIN PADUREA BALTENI.I-MI AMINTESC DIN COPILARIE CA SE MERGEA CU PARINTII IN ACEST LOC AMENAJAT DE AUTORITATILE ASA ZISE(COMUNISTE)LA 1MAI.SARBATOAREA SALCAMULUI,SARBATOAREA TEIULUI SI CONTROVERSATA SARBATOARE A ELIBERARII.IMAGINATIVA CE ERA PE ATUNCI(BUCURIA CA SE MERGEA LA PADURE LA IARBA VERDE).EXISTA PE ATUNCI UN PARC CU GRADINA ZOOLOGICA.ACUM AM AJUNS LA FRUMOASA VARSTA DE 52ANI.SANT DESCENDENT DE PE ACESTE MELEAGURI IN PREZENT PE MERIDIANELE LUMII.STADIUL DE SARACIE CARE PERSISTA;PAREREA MEA ESTE CA AUTORITATILE LOCALE NU POT FACE NIMIC.VIOREL PASCARU MANOLE.28APRILIE2010.
Am copilarit la bunici in Balteni. A fost o copilarie de basm. Astept sa revad zilele acestea padurea unde mergeam cu bunica.
Gasisem intr-o carte ca Eminescu a fost regizor scolar in Balteni Deal. Eram foarte mandra de acest fapt.
Acest site m-a coplesit de emotii. Multumim realizatorilor.
Nu prea mult,dar copil fiind am petrecut ceva timp in Balteni in special in vacante,sarbatorile de 1MAI si 23AUGUST cred ca si le aduc aminte cu placere multi dintre vasluieni,prea multe cunostinte nu mai am despre Balteni insa daca citeste cineva din sat acest comentariu as vrea sa stiu ce s-a facut in sat de la revolutie si pana acum.Multumesc.Mihai P.
imaginile sunt luate de pe DN15 si reprezinta zona de tampon a rezervatiei din localitatea Maraseni. Locul nicidecum nu este cel pe care in trecut de 1 mai si 23 august se faceau serbari campenesti, fiind amplasat pe celalalt mal al raului Barlad, acel loc in prezent este ocupat de o pensiune.
Trimiteți un comentariu