16 dec. 2009

Le doresc mogulilor din România ...

Emis de Reflectorul de VASLUI




George Simion (foto):

„Le doresc mogulilor din România să se extindă şi peste Prut”







Interviu realizat de MIHAI TUFA


Vladimir Voronin nu mai e preşedintele de peste Prut din 11 septembrie 2009 (şi bine face!). Iar debarcarea comunismului de la puterea republicii-surori a dat mai mult ca oricînd speranţe unei uniri, mai ales unora dintre noi. Tot uitîndu-ne în jurul nostru după un om plin de speranţe unificatoare, l-am zărit săptămîna trecută pe George Simion - liderul grupării „Noii golani”, pe trotuarul din faţa clubului B52. Se întîmpla luni, 30 noiembrie, cu o zi înaintea Zilei Naţionale a României. Odată ce l-am zărit, noi i-am luat un interviu, după care el şi-a dus concertul-protest şi la Chişinău în aceeaşi seară, unde pe 1 decembrie a jucat (încă) în deplasare.


Reporter: „Basarabia, pămînt românesc” doar strigă sau şi face ceva?

George Simion: Basarabia, pămînt românesc” şi face. De trei ani, de cînd facem această campanie, am intrat în legătură directă cu aşa mulţi basarabeni încît în prezent, numărul basarabenilor pe care i-am întîlnit depăşeşte numărul bucureştenilor pe care îi cunosc.

Rep.: Cum rămîne cu pămîntul atunci?

G.S.: Da, numele campaniei este în fapt un citat din Eminescu. În primul rînd, mai mult decît pămîntul ne interesează oamenii. Ei sunt cei care contează şi cu ei trebuie să intrăm în contact direct. Prin acest contact direct se leagă malurile Prutului.

Rep.: Dar cum rămîne cu pămîntul? Cît de teritorială rămîne revendicarea voastră?

G.S.: Dacă facem unirea spirituală, unirea teritorială e doar un pas, o formalitate. Ideea e să reuşim să ne recăpătăm fraţii.

Rep.: Chiar e o formalitate? Aţi auzit de Uniunea Europeană, de Rusia? Nu suntem depăşiţi în aceste opţiuni?

G.S.: De-a lungul istoriei s-a demonstrat că atunci cînd oamenii au vrut ceva şi au luptat pentru acel lucru, s-a îndeplinit ce şi-au dorit. Dacă nu ar fi existat revoluţia din 7 aprilie de la Chişinău, cu siguranţă Republica Moldova nu ar fi scăpat de comuniştii de la putere. Aşa că dacă nu reuşim să ne arătăm măcar voinţa, să facem ceva după crezul nostru, niciodată nu va fi o simplă formalitate. Dar dacă se vrea, e o formalitate.

Rep.: Cine e Vlad Filat? Cine e Voronin? Cine e Băsescu? Cine e Geoană?

G.S.: Vlad Filat e Vladimir. E un rău mai mic decît Marian Lupu. Sper să fie la acelaşi nivel de curăţenie şi românitate ca Dorin Chirtoacă. Să demonstreze asta cu fapte. Voronin e un personaj dintr-o epocă apusă. Băsescu e nenorocitul de rău mai mic, de fiecare dată.

(Intervine în discuţie UnQ Sapro, care nu ştiu de unde a apărut) Aşadar, UnQ Sapro: Îţi zic eu cine e Geoană. Geoană e nu, niciodată.

Rep.: PSD + PNL =...

G.S.: PD-L. Sunt toţi la fel. Au fost şi vor mai fi fiecare cu fiecare. Sunt o mare familie de homosexuali.

Rep.: Cum vezi Republica Moldova peste cinci ani?

G.S.: Eu nu mai văd Republica Moldova peste cinci ani. Peste cinci ani, Republica Moldova nu va mai exista. Va exista România pînă la Nistru. Voi trece Prutul ca şi cum m-aş duce la mine acasă, la Focşani.

Rep.: Sunt şi acolo moguli? Ce se va întîmpla cu mogulii lor dacă ne unim?

G.S.: Nu cred că au moguli. Şi de ce ar avea!? Oricum, sunt de ajuns mogulii noştri. Eu asta îmi doresc, ca mogulii noştri să se extindă şi acolo.

Rep.: Nu le da idei...

G.S.: Lasă-i să se extindă! Mogulilor noştri le doresc să-şi facă afacerile, să-şi vadă de treaba lor, dar într-o Românie interesată care are ca prioritate zero Basarabia, care nu face prostii cum ar fi Roşia Montană şi care ştie să-şi aprecieze istoria.

Rep.: Trăim în acea Românie în care prioritatea zero este Basarabia? Eu nu mi-am dat seama...

G.S.: Îţi dai seama că nu trăim în acea Românie încă, dar cum odată prioritatea României a fost Transilvania, iar atunci cînd spuneai Ardeal spuneai ceva sfînt, noua Transilvania trebuie să fie Basarabia.

Rep.: Cînd o să auzim atunci de “Bucovina, pămînt românesc”?

G.S.: După ce nu vom mai auzi de Republica Moldova şi tot mitul acesta al moldovenismului.

Rep.: Sunteţi fanatici!

G.S.: Nu. Suntem doar nişte oameni care ştiu să-şi susţină ideile. Aş vrea ca din ce în ce mai mulţi români să lupte pentru idealurile lor, oricare ar fi ele. Pentru stratul de ozon dacă vor, să apere stratul de ozon! Foarte bine! Mie îmi place să apăr Roşia Montană, românii din Basarabia şi istoria României.

Rep.: Care a fost cel mai mare compromis istoric al României?

G.S.: Din multiplele fapte de vitejie ale poporului român, aş cataloga drept cel mai ruşinos compromis faptul că am pierdut Basarabia şi Bucovina de Nord fără să tragem măcar un foc de armă.

Rep.: Cine a fost de vină?

G.S.: O clasă politică şi nişte conducători care, cu toate că au făcut României mult mai bine decît cei de acum, atunci au demonstrat laşitate.

Rep.: Dacă „ei” vor închide liceul de limbă română din Tiraspol, voi ce faceţi? Noi ce facem? Le închidem şi noi vreo ceva?

G.S.: De voie, de nevoie, nu ne mai pot trimite compatrioţii în Siberia, ca pe vremuri. Aşa că n-avem ce face altceva decât să îi vitaminizăm şi noi pe-ai noştri, să reziste în locurile unde s-au născut. Băgăm în ei vitamine morale şi materiale, cum e cazul proiectului “Uniţi sub tricolor” şi sperăm ca la ora meciului să avem suficienţi muşchi încât să ne strângem mâinile şi să declarăm remiză în cazul Transnistriei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu