19 ian. 2010

societate de criza, studenti la valiza

Emis de Ramona Litza

by Ramona LITZA

V-ati intrebat macar o data in viata cum e oare sa fii mai sus de orice lege. Pe langa faptul ca legile sunt atat de idioate in unele cazuri si multi merg pe convingerea ca au fost facute doar de dragul de a le incalca, astazi mi-a fost dat sa aflu noi legi "destepte"; adevaratele probleme nu sunt atat de bagate in seama iar unor banalitati li se acorda prea multa atentie.
Nu mare mi-a fost mirarea sa aflu faptul ca in Marea Britanie cine omoara un om cu arcul pe granita isi ia o amenda de 50 de lire(doar atat???!!!pateste)sau ca de prin anul 1700 functionabila si astazi este legea care zice faptul ca un politist este obligat prin orice imprejurare sa ii ofere casca sa unei femei insarcinate pentru a face "pipi". Ati vazut asa ceva in Romania?..cine ?unde? aici daca te vede ca te duci la un tufis te ia de guler si te da cu spray, nu de alta dar ca sa previna macar gripa porcina.
Ce poate fi mai frumos pentru un elev, decat sa viseze la anii de studentie...bine nu ma refer neaparat la carte si cunostintele acumulate, fac referire mai mult la atmosfera si viata de student. Poate ca daca ne-am fi nascut intr-o alta tara ne-am fi batut mai putin joc de sistemul universitar si de tot ce este in jurul nostru.
Nu de alta dar nu e prea placut sa te pregatesti pentru un examen, sa stii ca este programat la o ora anume, te duci si afli ca de fapt s-a reprogramat cu vreo 2, chiar 3 ore mai tarziu..hmmm. Nimic de comentat, nici in faptul ca aceasta mica, sau mare criza economica, te face sa economisesti atat de mult incat intr-o institutie de stat cum se presupune ca este universitatea la care fac referire, sa nu iti permita sa folosesti ascensorul in week-end si dupa anumite ore in timpul saptamanii..nu de alta dar trebuie sa urci 164 de trepte, de circa 20 cm fiecare,o adevarata indemnare pentru a face sport. Bine faza cu ascensorul pot sa o inteleg caoricum dateaza de prin 1900 sau daca nu e asa lasa impresia, si nu e bine sa abuzam; insa dupa ce urci aceste "cateva" trepte vi se pare logic sa gasesti grupurile sanitare inchise? Asta da viata de student, de unde mai pui si prea emancipatii profesori universitari care iti vin la curs, se aseaza langa geam fumeaza 7-8 tigari una dupa alta, isi bea cafeluta si isi varsa amarul pe studenti morti de somn, dar totusi prezenti la curs ;prezenta da bine la examen.
Cu astea zise iti mai vine sa mai fii student? Poate in alta parte caci aici cu siguranta nu.Poate ca pe deoparte am contribuit cu totii la acest mic artificiu de situatie. Adevarul e ca nu ne mai pasa de nimic, avem pretentii atat de mari uneori incat , uitam ca pentru a primi ceea ce cerem intai trebuie sa mai si oferim ceva, sau macar impresia asta sa o lasa.
Traim cu totii in acesta societate care se pretinde a fi in criza,promit ca intr-o data viitoare voi descrie mai bine si mai mult viata de student cu tot ce implica ea, insa pana atunci mai am o dilema:daca ne vaitam de criza rezolvam ceva?
Bine oricum in tarisoara noastra nu am vazut sa se fi rezolvat vreodata ceva, suntem prea mandru de noi, pentru a ne aduna fortele si a ne conduce propia tara nu-i asa?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu