21 mai 2010

Din presa de azi

Emis de Reflectorul de VASLUI

DELICATESE Coapte, rosii, frumoase, toate una si una. Asa sunt ciresele de anul acesta. De lux, dacã ne gândim cã un kilogram costã 25 de lei. Vorbim de ciresele de import care, de câteva zile, ne fac cu ochiul de pe tarabe.
Doar câteva sute de grame cumpãrã vasluienii care poftesc la cirese. Atât îsi permit. Savureazã fructele care încap în podul palmei si, la final, îsi dau seama cã acestea nu seamânã la gust cu ciresele de la noi. Sunt însã foarte frumoase si, mai ales copiii, se lasã cu greu convinsi sã plece de lângã tarabã fãrã pretioasele bobite. “A vãzut la un copil în mânã cirese si m-a plâns tot drumul cã vrea si el. Am cumpãrat 200 de grame, cã mai multi bani nu am. Ce sã fac?! Îi e poftã copilului. Eu am gustat una. Nu prea au gust. Astept sã mãnânc cirese de-a noastre.
[vrn.ro]

Poemele şi eseurile scrise de reputatul medic Rene Duda, descoperite în arhivele Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, au fost concentrate în volumul “Gânduri răzleţe”. Lansarea are loc azi, de la ora 17, la Pavilionul “Marcel Guguianu”. Azi, de la ora 17, la Pavilionul muzeal “Marcel Guguianu” Bârlad, va avea loc lansarea unei cărţi inedite scrise de un fiu al Bârladului: “Gânduri răzleţe”, de Rene Duda. Este vorba despre o serie de eseuri şi povestiri care au fost descoperite în arhivele muzeului. Până nu demult, nici nu se ştia de existenţa lor şi s-au făcut mari eforturi pentru publicarea lor. Volumul conţine 23 de astfel de scrieri, doar două dintre ele fiind extrase din Miscelaneul “Bârladul, odinioară şi astăzi” (Poveste de demult şi Scrisori nefrancate), restul fiind editate în premieră. Cartea a fost editată de “Opera Magna” cu sprijinul financiar al Fundaţiei “Prietenii Muzeului Vasile Pârvan”. Au fost scoase de sub tipar doar 100 de volume.
[obiectivdevaslui.ro]

Cerşetorii au împânzit Vasluiul.
O
dată cu intrarea în recesiune, străzile oraşului s-au umplut de milogi veniţi din alte localităţi sau chiar din alte judeţe. În cursul anului trecut, agenţii Poliţiei Comunitare Vaslui au identificat 575 de persoane, majoritatea cu domiciliul în alte zone, care cereau bani de la trecători. Pentru a-şi sensibiliza semenii, cei mai mulţi îşi afişează handicapul, pentru care primesc, de fapt, o sumă frumuşică de la stat. Agenţii comunitari încearcă să stăpânească acest fenomen, adunându-i pe cerşetori, identificându-i, amendându-i şi ducându-i în localităţile de domiciliu. Este o muncă sisifică, întrucât milogii se reîntorc pe străzi, la făcut bani cu mâna întinsă. Unii exploatează cerşetoria în formă organizată: presupuse organizaţii umanitare trimit reprezentanţi la Vaslui să adune fonduri pentru nişte presupuşi copii bolnavi. Şi emisarii acestor organizaţii sunt amendaţi, dar câştigurile sunt atât de mari şi tentante, încât se întorc pe stradă. “Ne-au invadat cerşetorii! Este o nebunie! Vin cu trenul, dimineaţa, şi se împrăştie pe toate străzile”, spune Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
[obiectivdevaslui.ro]

WEEK-end prelungit
Luni, cu ocazia Rusaliilor, institutiile publice au zi liberã, acordatã de Guvern. Astfel, nicio institutie de învãtãmânt din judet nu va sustine cursurile obisnuite unei zi de luni, ci vor fi închise. La fel se va întâmpla si în cazul primãriilor, administratiilor financiare, oficiilor postale si a celorlalte institutii. Tot într-un week-end prelungit se vor afla si cabinetele medicilor de familie si policlinicile. Chiar si sectiile de politie vor avea zi liberã, însã, pentru a preveni infractiunile de orice fel, continuitatea va fi asiguratã de personalul de serviciu. Doar spitalele vor fi deschise populatiei, dar nu în totalitate. Medicii vor lucra dupã programul obisnuit de weekend. Compartimentele de Primire Urgente vor sta la dispozitia pacientilor pentru a asigura urgentele, iar celelalte sectii vor functiona prin intermediul liniilor de gardã. În rest, personalul administrativ va avea zi liberã.

[monitoruldevaslui.ro]

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu