29 iul. 2010

Cod roşu în sănătate: spitale fără medici

Emis de Reflectorul de VASLUI

Dacă în România câştiga aproximativ 1.000 de euro, acolo salariul ei va fi de 6 ori mai mare. „De mult îmi doream să plec. M-am săturat de ceea ce îmi oferă sistemul în România. Nu e uşor nici acolo, dar măcar voi avea satisfacţii profesionale şi, bineînţeles, materiale“, ne-a spus Tincuţa Pavel. Iar cazul ei nu este singular.

Avalanşă de cereri

Alţi nouă medici şi 30 de asistente şi-au făcut bagajele pentru a pleca în străinătate.„Anul trecut, doar 2 medici şi 16 asistenţi au plecat afară, ceea ce înseamnă că anul acesta numărul s-a dublat. Ne aşteptăm la o avalanşă de cereri luna viitoare, după ce veniturile vor fi mai mici cu 25%“, a declarat Carmen Boghiţă, şeful Serviciului Resurse Umane din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Patru asistente medicale vor pleca şi de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ). „Vom reduce numărul de echipaje, ceea ce înseamnă că vom întârzia la solicitări. Noi lucrăm deja sub cota de avarie. Culmea este că am cerut către minister deblocarea unui număr de 10 posturi pentru angajare, ni s-a aprobat, dar totuşi nu s-au deblocat acele posturi. Mulţi colegi se plâng şi spun că vor să plece. Păcat că s-a investit atâta timp şi energie în nişte oameni foarte buni“, ne-a declarat Ana Maria Ungureanu, directorul medical al SAJ Vaslui.

15.000 de euro lunar

Medicii pleacă în străinătate fie pe cont propriu, urmărind site-urile de profil, fie prin AJOFM. Ultima ofertă este din Malta, unde e nevoie de 20 de farmacişti şi 200 de asistente medicale. Potrivit reprezentanţilor AJOFM, în Malta salariul unui farmacist ajunge la 15.00 de euro lunar, iar o asistentă medicală poate câştiga, după cinci ani, 13.800 de euro.

Conform ultimului bilanţ al Colegiului Medicilor din România, peste 6.000 de medici au încheiat în prima parte a acestui an precontracte pentru a munci în alte ţări din UE.

[sursa: adevarul.ro]

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu