16 iul. 2010

Comportament jurnalistic iresponsabil ...

Emis de Reflectorul de VASLUI

Comportament jurnalistic iresponsabil in cazul mortii Madalinei Manole

2010-07-15

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL), Asociatia Profesionistilor din Presa Clujeana (APPC), Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania (UJMR) si Conventia Organizatiilor de Media (COM) condamna cu fermitate modul agresiv, iresponsabil si lipsit de deontologie in care unele medii romanesti au tratat cazul mortii cantaretei Madalina Manole.

Dincolo de nesocotirea dreptului la viata privata si a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnalisti au incalcat brutal normele etice in ceea ce priveste relatarea jurnalistica in cazuri de sinucidere. Consideram ca deosebit de periculoasa si iresponsabila detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergand pana la prezentarea publica a substantei chimice utilizate si a produsului comercial care o contine.

Conform articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistlui, “Jurnalistul va evita descrierea detaliata de tehnici si metode infractionale, tehnici suicidale, vicii si nu va utiliza imagini violente si alte elemente morbide. De asemenea, jurnalistul va evita sa provoace, sa promoveze si sa dezvolte subiecte de presa pe marginea unor evenimente morbide. (…)”.

Nu in ultimul rand, consideratiunile pseudo-psihologice prezentate public drept "opinii" nu tin cont de aspectele patologice ale sinuciderii, ca manifestare a unei posibile depresii, plasand in mod automat vinovatia asupra victimei.


Facem apel la factorii de raspundere editoriala sa puna capat practicilor de exploatare senzationalista a unor drame personale, chiar daca ele aduc in prim planul atentiei publice personalitati care se bucura de notorietate. Consideram ca astfel de practici sunt daunatoare atat pentru public, cat si pentru profesia jurnalistica, aflata in pierdere de credibilitate.

Codul deontologic unic a fost adoptat in reuniunea Conventiei organizatiilor de media (COM) din 23 – 24 octombrie 2009 si poate fi consultat la: http://www2.cji.ro/userfiles/file/Evenimente/Codul%20Deontologic%20Unic%20-%20adoptat.pdf

[sursa: Centrul pentru Jurnalism Independent]

1 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt absolut de acord cu o eventuală campanie de condamnare a acelor publicaţii, periodice şi posturi radio-tv care fac din dramele personale ale unor persoane publice sau chiar a unor persoane fizice "subiecte ori campanii de presă". Fiecare cetăţean român are dreptul său natural, garantat constituţional, la INTIMITATE. În cazul actual al decesului cântăreţei Mădălina Manole mi se pare de prost gust campania de presă privind cauzele, consecinţele, ultimele clipe de viaţă ale acesteia. Personal îmi displac discuţiile privind viaţa personală a unei persoane. A murit, Dumnezeu să o ierte!, iar noi cetăţenii României suntem datori să-i respectăm şi să-i cinstim memoria pentru activitatea creatoare în domneniul muzicii uşoare româneşti... şi doar atât. Îmi displace disconfortul creat familiei decedatei prin campania de presă creată prin aceste dezbateri şi este DE CONDAMNAT!!!

Trimiteți un comentariu