"S-a întâmplat în vremea când domnul Ştefan purta dese războaie: când cu turcii, când cu leşii, când cu tătarii… Focurile aprinse pe dealurile Moldovei nu se mai stingeau, anunţând primejdiile ce ameninţau pământul mănos al ţării.
Oştenii se adunau în mare grabă în jurul domnitorului şi porneau la bătălie mânaţi de un singur gând : să apere vatra strămoşească.
[După o bătălie crâncenă, câştigată de către moldoveni] … însuşi Ştefan alese un pui de stejar, făcu o groapă şi-l puse în pământ. [Oştenii îl urmară]. Curând văile se transformară într-o tânără pădure, prin care vântul începu a-şi toarce poveştile sale fără sfârşit…"
[Constantin Clisu]
"Copacii maiestosi au fost dintotdeauna obiecte de adoratie umana, au ocupat un loc central in numeroase culte anterioare crestinismului. Simbolismul si puterile magice care le-au fost atribuite s-au mentinut in credintele populare si dupa ce religia lui Iisus a cucerit toate sufletele. Pe malul drept al raului Horoiata din comuna Bogdanesti se afla stejarul multisecular din Corlatesti. Legenda leaga existenta acestui stejar de numele voievodului Stefan cel Mare, devenind astfel simbol al acestor locuri si mandria satenilor. Acest stejar a fost pus in relatie cu luptele si viata lui Stefan cel Mare, considerat inca din timpul vietii un sfant, datorita apararii crestinismului in timpul invaziilor musulmane si canonizat de biserica in zilele noastre. Legendele locale spun ca dupa batalia de la Vaslui, cea mai categorica victorie a noastra in luptele cu turcii, Stefan cel Mare s-a odihnit cu ostile sale la umbra acestui maret stejar. Desigur nu s-au pastrat documente istorice care sa descrie evenimentul, insa cercetarile folcloristilor au demonstrat ca fiecare legenda populara contine un sambure de adevar. Dar si mai important decat adevarul istoric este faptul ca in mentalul romanilor din zona exista aceasta convingere, o noua dovada a admiratiei si pretuirii pentru Stefan cel Mare si a atasamentului pentru trecutul maret. In amintirea voievodului Stefan cel Mare si in semn de respect fata de acesta, la umbra arborelui care strajuieste valea Horaiestilor, in fiecare an incepand cu anul 2000, in ziua de 29 August se organizeaza festivalul „La Stejarul lui Stefan cel Mare si Sfant”. "
[Primaria Bogdanesti]
Urmează: "Plopul de la RAFAILA"
9 comentarii:
mai tanar cu 200 de ani si neangrijit
Sunt mandru de acest stejar in care m-am catarat vara de vara.....
atat avem si noi frumos din toata comuna aia stejarul din corlatesti
frumoase zone dar degheaba ca sunt conduse de niste handicapati hoti prosti
oare din stejaru ala esa suficienta scandura sa faci sicrie pentru toti betivi ordinari din primarie????????????? lasati un comentariu va rog mesaj lasat de ionel mata
foc va trebue la toti jigosi din primarie zdremtelor aveti ce arata stejaru din corlatesti da drumurile de ce nu le arati stiti sa cereti taxe ...... si impozite
de ce vb asa de comuna bogdanesti ca este o comuna foarte frumoasa pline de gauri si lume proasta
STEJARUL CORLATESTIHMM UN MONUMENT ISTORIKA ++NU STIU ISTORIE SA SCRIU MAI MULTE
frumos
Trimiteți un comentariu