2 apr. 2010

Icoane pe sticla

Emis de Reflectorul de VASLUI








[Foto: Reflectorul de Vaslui]

Un grup de femei care fac parte din organizaţia municipală a PDL Vaslui au demarat un proiect în urma căruia bătrânii vor avea parte de daruri care să îi facă să uite pentru câteva clipe de necazurile vârstei. Ele se vor întruni într-o şezătoare la Muzeul Tradiţiilor, din Muntenii de Sus, unde au pictat icoane pe sticlă şi au făcut turte şi colaci împletiţi, ajutate de bătrânele satului, Aglaia Maxim şi Frăsina Nechita. Grupul a fost coordonat pe întreg parcursul realizării icoanelor de artistul plastic Elena Fociak, preşedintele organizaţiei municipale PDL Vaslui. Ea a sintetizat tehnica picturii icoanei pe sticlă, făcând trimitere la tradiţia românească, mai exact la icoanele de la Nicula. Până la urmă, icoanele au fost un simplu motiv pentru strângerea unei sume cât mai mari pentru pregătirea pachetelor care vor fi donate bolnavilor în ziua de Înălţare. “Este o activitate inedită, gândită cu mai mult timp în urmă, pentru că în cadrul activităţilor politice nu se regăsesc acţiuni de acest gen. Am încercat să legăm viaţa urbană de cea rurală şi, mai ales, să recuperăm din tradiţiile româneşti. Vreau să felicit doamnele din grupul PDL pentru că au asimilat tehnica picturii pe sticlă şi au realizat lucrările în timp optim. Mă bucur că şi-au exprimat deja dorinţa de a se repeta acest gen de activităţi. Cu banii realizaţi din valorificarea icoanelor vom dărui pachete pacienţilor în vârstă aflaţi în Spitalul Judeţean. Am ales ziua de Înălţare pentru că, de obicei, bolnavii sunt vizitaţi de către rude şi prieteni de Paşte, dar sunt aproape uitaţi de Înălţare”, a declarat Elena Fociak.

[sursa articol: obiectivdevaslui.ro]

5 comentarii:

Anonim spunea...

ai avut grija sa faci poze lu nevasta-ta..ha ha ha

Reflectorul de VASLUI spunea...

Da, deranjeaza cu ceva? ha-ha-ha!!!

Reflectorul de VASLUI spunea...

... si inca ceva: Era politicos sa iti dai un nume, dar asa sunteti voi opiniotii astia, va ascundeti sub "Anonim" si asta va da putere. Nu prea aveti curaj sa va aratati identitatea ca deveniti mici si nesemnificativi.

Unknown spunea...

http://www.icoana.ei - Un site destinat promovarii lucrarilor artistului popular Angela Ludosanu, care isi propune sa mentina vie tehnica si arta icoanelor pe lemn si sticla pictate din Romania.

Unknown spunea...

http://www.icoana.eu

Trimiteți un comentariu