1 apr. 2010

Traditii din Joia si Vinerea Mare

Emis de Reflectorul de VASLUI

[by RAMONA LITA]

Ca in fiecare an venirea primaverii este intampinata si de sfanta sarbatoare luminata a Pastelui. Sarbatoare care ne umple sufletele de lumina, bucurie si traditii care mai de care diferind de la o zona la alta.



Astfel ca in saptamana luminata sau cea a patimilor cum mai este cunoscuta gasim unele dintre cele mai cunoscute si inedite superstitii adunate de prin toate colturile tarii pentru a ne mai destinde.
Desi in aceasta saptamana nimeni nu sta degeaba, toti suntem prinsi in cursa rapida a pregatirilor specifice acestei sarbatori, ar fi bine sa ne oprim pentru o secunda , sa ne bucuram de faptul ca natura invie in jurul nostrum si odata cu ea aduce pace si liniste sufleteasca.
Sa ne bucuram mai mult de familie si de cei din jurul nostru. Sa ne reamintim traditiile copilariei noastre din aceasta perioada care au ramas parca prafuite in negura vremii trecute. Eu mai simt si acum mirosul de bunatati calde din casa abia scoase din cuptor, si cat de greu ma abtineam sa nu ciupesc macar un pic din ele.
In nordul tarii aceasta saptamana este cunscuta si sub numele de Saptamana Neagra simbolizand patimile la care a fost supus Iisus incepand cu tradarea de catre Iuda pana la rastignirea sa, moartea si Invierea. Se spune astfel ca cel care in Joia mare va dormi va fi lenes tot anul, tot in aceasta zi trebuie sa finalizezi toate treburile gospodaresti. Alimentele care astazi sunt sfintite si apoi date de pomana se spune ca sunt foarte bine primate, iar in cazul in care nu te-ai spovedit pana acum ar cam fi momentul sa dai o fuga pana la biserica caci cel care se spovedeste astazi are mai multe sanse sa fie ascultat de Dumnezeu, astazi zicandu-se ca isi indreapta cel mai mult atentia catre noi muritorii de rand.

Tot astazi in Joia Mare iti este categoric sa speli rufe asta in cazul in care vrei sa oferi ceva de pomana pentru cei dusi in lumea de dincolo , deoarece se zice ca in loc de pomana care ai dat-o ei vor primi doar zoaiele de la rufele spalate. In Joia Mare fetele si baietii care merg la Deniile celor 12 Evanghelii aduc o sfoara si dupa fiecare evanghelie citita leaga cate un nod, punandu-si o dorinta si rugandu-se cu ardoare pentru indeplinirea lor. Acesta sfoara se ia acasa si se pune sub perna in seara de joi spre vineri pentru a-si visa ursitul. De altfel se zice ca de cate ori ti se indeplineste o dorinta este bine sa desfaci cate un nod.
Cat despre Vinerea Mare, zi in care Iisus a patimit enorm se zice ca este bine sa tinem post negru, sa nu bem si sa nu mancam nimic, sa nu te inveselesti daca nu vrei sa ai parte de necazuri, si ca sa stea durerile de cap si bolile departe de tine. Tot despre Vinerea Mare se mai zice in popor ca postul negru tinut in acesta zi este cea mai buna modalitate de a atrage bunavointa celui de sus. Nu este bine sa cultivi pamantul in aceasta zi deoarece nu vei avea nici un fel de rod, sau sa cosi sa torci deoarece credinta populara zice ca poti avea vederea slabita sau mai rau poti orbi.

Astazi fetele nemaritate culeg o planta numita Omag numai buna de folosit in descantece populare pentru dragoste, pentru ca cel ursit sa le apara cat mai repede in cale si sa le ia de neveste.
Indiferent daca tineti cont sau nu de superstitiile pascale, bucurati-va de sfanta sarbatoare a Invierii Domnului la sanul celor dragi, de venirea primaverii si mai ales de trezirea naturii la viata. Bucurati-va de fiecare adiere de primavara si lasati-va purtati de mirosul imbaietor al florilor de sezon.

Va doresc o sarbatoare fericita plina de lumina si caldura sufleteasca.
Paste fericit!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu