14 aug. 2010

Casele memoriale necunoscute din judeţ

Emis de Reflectorul de VASLUI

Un tur al caselor în care s-au născut personalităţi marcante ale României poate fi o alternativă pentru petrecerea timpului liber.

La 45 de kilometri de Vaslui, pe DN 24, în satul Emil Racoviţă se află casa părintească a marelui savant. Interiorul impresionează prin bogăţia materialului fotografic care dovedeşte existenţa străvechii familii a Racoviţeştilor, biblioteca, obiectele personale ale savantului: trusa de călătorie, hărţi cu traseul expediţiei, desene, diapozitive, note şi comentarii din presa vremii.

Casa Cuza este un alt obiectiv care nu trebuie ratat. Construit în jurul anului 1812 de familia Cuza, imobilul se află situat în cartierul Podeni, din Bârlad. Tot în Bârlad mai poate fi vizitată casa în care s-a născut Gheorghe Gheorghiu Dej, pe 8 noiembrie 1901, cel care avea să devină preşedinte al României în perioada 1961-1965.


Palatul-ruină din Soleşti


„Ştiu că sunt mai multe case memoriale în judeţ, dar nu le-am vizitat pe toate. Conacul Rosetti din Soleşti îl ştiu foarte bine pentru că am copilărit în localitate. Este păcat totuşi că nu se mai îngrijeşte nimeni de el“, a spus Ciprian Anghel (31 de ani), arhitect. Conacul Rosetti-Solescu se află situat la 15 km de Vaslui, pe DN 24, spre Iaşi. Clădirea este locul în care s-au căsătorit Elena Rosetti cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1844. Conacul se află în ruină, dar pot fi vizitate mormintele lui Gheorghe Rosetti, Elena Cuza sau biserica ctitorită de mama Elenei Cuza.

_____________________

Conacul mareşalului Constantin Prezan (1861-1943), unul dintre cei şase mareşali ai Armatei Române din toate timpurile, se află înmormântat împreună cu soţia lângă conacul din Schinetea, la 25 de kilometri de Vaslui.

[adevarul.ro]

2 comentarii:

Nerusinatul spunea...

Faci copy/paste asa fara macar sa citesti?
Sau poate ai citit, dar..., nu stiai nici tu...
Primul presedinte al Romaniei a fost ceausescu din 1974, cand l-au uns astia la misto - presedinte cu sceptru :)
P.S. Dej a fost doar secretar general al pcr.

RTV spunea...

Exact copy-paste am facut. Am dat si sursa. Citeste atent, daca tot lasi comentarii.

Trimiteți un comentariu