9 aug. 2010

[update] Perseide – ploaie de stele

Emis de Reflectorul de VASLUI



În aceasta luna avem ploi de “stele cazatoare” date de curentul meteoric numit Perseide, activ între 17 iulie – 24 august. Maximul este pe 13 august ziua, dar în noaptea de 12 spre 13 august pot fi vazuti pe cer în jur de 100 meteori pe ora. Observatiile cu ochiul liber sau cu instrumente optice pot începe la ora 22 catre sfirsitul crepusculului astronomic de seara si se termina în jurul orei 5, în timpul crepusculului civil de dimineata.

Perseidele, asa-numitele “ploi de stele cazatoare”, vor putea fi observate din tara noastra in ziua de 13 august, intre orele 14 si 17, ora Romaniei.

Stelele cazatoare vor putea fi urmarite, insa, si in noaptea de 12 spre 13 august, cand vor cadea cel putin o suta de meteori pe ora.

Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle, care orbiteaza Soarele odata la 133 de ani, precizeaza National Geographic. Aceasta se afla in prezent in afara orbitei lui Uranus si coada ei se intinde intr-o zona pe care Pamantul o traverseaza in luna august.

Curentul de meteori Perseide, al carui nume vine de la constelatia Perseu unde se afla radiantul (locul de unde meteorii radiaza aparent pe cer), va constitui atractia principala a noptilor din jurul datei de 12 august.

Resturi de materie a cometei lovesc atmosfera Pamantului cu viteze mari, de pana la 220.000 kilometri pe ora si, cand se dezintegreaza, produc o dara de lumina.

In plus, luna august le mai aduce romanilor, in noaptea de 16 spre 17 august, si o eclipsa partiala de Luna, care va intra in penumbra la ora 20.20 si in umbra la 21.35. Momentul fazei maxime a eclipsei de Luna se va inregistra la 23.10.


[sursa: criserb]

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu